Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Dorsàlgia

La major part dels dolors dorsals es relacionen amb la postura i amb les tensions musculars. Alteracions de la columna vertebral com la escoliosi, hipercifosi, el dors pla; poden provocar dolor toràcic. Caldrà realitzar un diagnòstic diferencial.

Les postures inadequades són un factor desencadenant d'aquests dolors. Els desequilibris corporals s'expliquen biomecànicament per les cadenes musculars. La respiració i l'estrès tindran també molta influència en l'aparició i en la cronificació del dolor dorsal.

Símptomes

Els símptomes poden ser molt variats depenent de l'origen, des d'un dolor constant i difús a la regió dorsal, fins a un dolor agut localitzat a un costat de les vèrtebres dorsals, que pot irradiar-se al llarg de la costella, i que potfins i tot dificultar la respiració o el moviment del tronc o del coll.  En la gran majoria d'ocasions el dolor transmès pel nervi es relaciona amb un espasme muscular per l'alteració mecànica de les articulacions interapofisàrias o cost-vertebrals.

Diagnòstic

El diagnòstic es basa principalment en l'anamnesi i l'exploració. La història clínica per conèixer (antecedents, estat psicològic, què li fa mal, per on es distribueix el dolor, existeix alguna postura que millori o empitjori la simptomatologia, etc.), seguida d'una exploració clínica amb palpació de la columna i de la seva musculatura, exploració de la mobilitat articular... Les proves radiològiques han de descartar patologies majors i complementar el diagnòstic.

Des del concepte Mézières de fisioteràpia global associem a aquest examen clínic una anàlisi global de la postura i el moviment, així com de l'estat de tensió de les cadenes musculars.

Tractament

La reeducació postural Mézières permet millorar el moviment de la columna vertebral. El pacient ha de recuperar les sensacions positives de la seva postura, la respiració lliure i la mobilitat, que el dolor bloqueja i pertorba. Les tècniques de massatge terapèutic, basades en el diagnòstic precís, alleugen els dolors musculars i de les fàscies de l'esquena. Els estiraments de les cadenes musculars tenses alliberen les restriccions del moviment. L'entrenament postural actiu permetrà mantenir els resultats a llarg termini. L'èxit rau en buscar la causa primària de la lesió i en aconseguir millorar la consciència corporal.