Què és el dolor cervical? Què pot provocar-ho?

Feb 12, 2023

El dolor a la regió cervical és el més habitual en el món actual. Les tensions musculars en la coll i espatlles tendeixen a repetir-se i fer-se cròniques a causa del nostre estil de vida i a conseqüència de l’estrès. Les contractures i dolors mantingudes en el temps provoquen canvis posturals com el cap avançat, les espatlles enrotllades cap endavant, que al seu torn són font de noves tensions i sobrecàrregues en tota l’esquena. El sedentarisme, l’excés d’hores asseguts davant les pantalles d’ordinador i l’abús dels telèfons mòbils, augmenten i perpetuen el problema.

Existeix relació entre el dolor cervical, cefalees, bruxisme i problemes mandibulars?

En moltes ocasions es passa per alt la relació que existeix entre els problemes cervicals i les disfuncions mandibulars. Els problemes de moviment de la mandíbula, lligats al bruxisme i a les freqüents subluxacions dels meniscos mandibulars fan que la columna cervical hagi d’adaptar-se i canviar la seva manera de treballar. Moltes sobrecàrregues i tensions dels músculs trapezis i d’altres músculs de la regió cervical i escapular es deuen a aquestes adaptacions conseqüència d’una tensió excessiva dels músculs de la masticació o d’una biomecànica mandibular alterada. Amb el pas del temps aquesta tensió muscular i el sofriment de les articulacions pot provocar també, a través de la tensió de les fàscies i de la sensibilització de certs nervis com el nervi trigemin, cefalees i dolors orofacials molt molestos.

Quines proves diagnòstiques seran necessàries per a conèixer la relació entre el dolor cervical, cefalees, bruxisme i problemes mandibulars?

Serà necessari una valoració postural i del moviment de cada segment corporal; però també una valoració global de la interacció entre les diverses parts. El cos humà no funciona amb independència de les seves parts, com un armari de calaixos; sinó com un organisme interdependent, on el més interessant per a obtenir un bon diagnòstic és saber valorar la interacció dels moviments i la repercussió global d’aquests moviments en la postura. A vegades, el dolor cervical no començarà a millorar fins que hàgim recuperat el moviment mandibular, disminuït les tensions de tota l’esquena i millorat la postura global.

Es pot tractar aquestes patologies de manera conjunta?

Es pot i s’ha de tractar els problemes cervicals i mandibulars de manera global i conjunta. Els tractaments analítics articulars són també necessaris, però si no millorem l’equilibri de les cadenes musculars la millora serà parcial i amb el risc de recaiguda. Les tècniques de massatge sobre els músculs contracturats també són molt útils, però si al darrere un treball de reeducació postural personalitzat seran insuficients per a aconseguir una millora a llarg termini. Els exercicis actius també són molt beneficiosos per a mantenir la bona activitat muscular, però si no es realitzen controlant les compensacions a distància perden gran part de la seva eficàcia. En definitiva, en la fisioteràpia global individualitzada ens ajudem de totes aquestes tècniques, però sempre amb una adaptació a cada persona i amb una visió global. Busquem millorar els símptomes, però també evitar les recaigudes i prevenir noves lesions.

Autor: Juan Ramón Revilla. Fisioterapeuta.
Co-director de Centre de Fisioteràpia i Salut Postural Kinemez (Fisioterapia Sant Gervasi)
Miembro de “l’Association Mézièriste Intérnationale de Kinésithèrapie”
Más información sobre el Método Mézières en
www.kinemez.com